Racen

 

Racen Chinese Crested

Her kan du læse lidt om min erfaring med racen. Til Jer som kigger på denne race for første gang og som ikke kender til den. Vil der her med tiden, blive et hudløst ærligt indslag omkring hvad dette lille væsen har med sig.

 

Første gang vi så denne race, var vi ikke helt begejstrede, men som tiden gik, blev vi mere og mere nysgerrig på hvad det var for et lille væsen, og i dag er vi helt solgte til denne skønne race.

 

Igennem årene har vi samlet vores egne erfaringer, og vi samler hele tiden nye erfaringer. Som med tiden gerne skulle blive til vores forslag til et race portræt.

 

En Chinese crested er efter vores mening, den bedste tilføjelse til familien man kunne ønske sig. Men som alle andre racer er der også uønsket adfærd som man må forsøge at formindske, når hunden bor i et hjem.

Der er 2 typer af denne race. Deer-typen, som er myndeagtig, let bygget og fin lemmet og Cobby-typen, som er kraftigere i krop og knoglebygning. Idealhøjden (skulderhøjden) er for tæver 23-30 cm og for hanner 28-33 cm og vægten bør ikke overstige 5 1/2 kg.

Kineseren findes i 2 varianter, der fødes i de samme kuld. Den hårløse, kun med hår på hoved (crest), hale og poter, og Powder Puffen ("pudderkvast") med pels, der "falder som et blødt slør omkring hunden". Powder Puffen kaldes også for "mini Afghansk Mynde".

Powderen kan ikke lave hårløse, så derfor krydser man typisk disse 2 hunde. Der er ikke kun disse 2 typer hvor der er den helt hårløse eller powderen, alt indimellem findes også i forskellige grader.

Kineseren er en glad og meget intelligent hund med et væsen, der yderligere forstærker det eksotiske indtryk. Den må aldrig være arrig.

 

Kineseren kan være rigtig dygtig til agility hvis den selv vil. Den er en super springer. Lydighed kan de også let lære. Men kineseren har en god portion stædighed og derfor skal man også forhandle med dem og lege det ind, så er kineseren virkelig lærenem. Det er en selskabshund, der knytter sig meget til sin familie, og en meget følsom hund, der ALDRIG må behandles hårdt.

Et særlig kendetegn ved racen er de små hare poter, de er smalle og meget lange og det gør dem rigtig gode til at holde om ting og klatre.

Som andre racer er der selvfølgelig temperamentsforskelle individerne imellem. Nogle er glade for masser af aktivitet og fremmede i huset, mens andre godt kan være lidt reserverede overfor mennesker, de ikke kender. Derfor skal man være meget opmærksom på at kineseren skal have en del socialisering og den rigtige opvækst, men så kan den også blive den skønneste selskabshund resten af livet.

Kineseren er IKKE en taske hund, den skal som alle andre hunde stimuleres og møde nye input.

Som så mange andre af de små racer, er kineseren lavet til at give lyd når der sker noget nyt i huset. Og her skal man virkelig være over den, hvis man ikke ønsker denne adfærd skal vokse.

 

Mange siger at kineseren ikke kan li børn. Selvom vi ikke har børn i huset, elsker vores hunde børn. Så min erfaring er ikke at kinesere er værre end andre racer, når det kommer til børn.

Ligesom de fleste små racer, er kineseren ikke det letteste i verden at gøre renlig, derfor skal man være over dem til en start, så de kan lære hvor det er meningen man skal tisse osv.….

En Chinese Crested er ikke som andre hunde. Den er en udpræget selskabshund og hvis du forventer en hund som kan ligge for sig selv, skal du ikke have en kineser. Den er som et levende tæppe, når du om aftenen sætter dig i sofaen.

 

Hos os vil vi helst have vores hårløse går uden tøj, fordi vi gerne vil have dem så naturlige som muligt. Men der er forskel på hunde og hvor meget varme de har brug for, så derfor kig på din hund og hold øje med, om den fryser. Vi giver ikke tøj på vores hunde når de bare skal ud og tisse. Men skal de være ude længere tid af gangen, putter vi tøj på når det er køligt eller vinter.

 

 

 

Historien bag kineseren

Der findes flere historier om kineserens oprindelse, men dette er den vi tror på.

Den første hårløse hund dukkede op for over 3.000 år siden i Afrika som en mutation. Den fik navnet Canis Africanis. Der er bl.a. på Mexican Museum billeder af små hårløse hunde, der er fundet i mexicanske "oldtidsgrave". Hårløse hunde er således ikke et resultat af menneskeligt opdræt.

Der findes hårløse hunde overalt i verden og de går under mange forskellige navne: Chinese Crested, Mexican Xoloitzcuintli, African Hairless, Abyssenian Sand Dogs, Turkish Naked dogs, Peruvian Inca Orchid / Moonflower Dogs o.s.v.. De har dog alle følgende til fælles: ufuldstændigt tandsæt og opretstående ører. Nogle af dem er fuldstændig hårløse, mens andre har en lille "tot" hår på hovedet og halespidsen og "sokker" på fødderne.

 

 

 

Copyright © Kennel Hottie Tots